Els nostres ulls estan dissenyats per veure amb llum, però no per mirar directament a ella. Amb l’aparició de les pantalles i dispositius electrònics en la vida quotidiana, com ara els telèfons mòbils, les tauletes i els ordinadors, les persones passen més temps mirant llum artificial i pantalles il·luminades. Aquesta exposició prolongada a les pantalles pot tenir un impacte en la salut ocular.

La llum emesa per les pantalles electròniques, coneguda com a llum blava, pot causar fatiga visual, seqüeles oculars, dificultats en la concentració i altres problemes visuals. Les persones que passen moltes hores davant de les pantalles poden experimentar símptomes com la vista cansada, la irritació ocular, l’estrès visual i fins i tot trastorns del son, ja que la llum blava pot alterar el rellotge biològic intern.

Per mitigar aquests efectes negatius, es recomana prendre pauses regulars quan es treballa o es mira una pantalla, parpellejar amb més freqüència per mantenir els ulls hidratats i fer servir filtres de llum blava o ulleres específiques que redueixin l’exposició a aquest tipus de llum. També és important assegurar-se que les condicions d’il·luminació de l’entorn siguen adequades i que els dispositius estiguin ajustats correctament per minimitzar l’estrès visual.

En general, la gestió de l’exposició a la llum de les pantalles és important per preservar la salut ocular i assegurar que els ulls segueixin funcionant amb eficàcia en un món cada vegada més digital.