Que és l’ortoqueratologia (Orto-K)? L’ortoqueratologia, també coneguda com a Orto-K, és una tècnica de contactologia que implica l’ús de lents de contacte especials dissenyades per a remodelar temporalment la superfície corneal de l’ull, sense necessitat de cirurgia. Aquesta tècnica es fa servir per a corregir errors de refracció com la miopia, l’astigmatisme i la hipermetropia, i permet a les persones veure bé sense l’ús de lents correctores durant el dia.

El procediment implica l’ús de lents de contacte rígides especials que es col·loquen a la nit, mentre dorms. Aquestes lents exerceixen una pressió suau sobre la superfície corneal de l’ull, aplanant-la lleugerament. Això canvia temporalment la forma de la còrnia, la lent natural de l’ull, i corrigeix la refracció de la llum perquè es focalitzi correctament a la retina. Això permet una visió nítida sense l’ús de lents durant el dia. Les persones que pateixen miopia veuran una millora en la seva visió a llarga distància.

L’efecte de l’ortoqueratologia és temporal, de manera que les lents han de ser utilitzades cada nit per mantenir la correcció de la visió durant el dia. Aquesta tècnica pot ser una opció atractiva per a aquelles persones que prefereixen no utilitzar lents de contacte o ulleres durant el dia i que no són candidats a la cirurgia refractiva. No obstant això, cal un seguiment rigorós amb un optometrista o oftalmòleg per assegurar que les lents s’ajustin adequadament i mantinguin la visió correcta.