Vols evitar-te molts problemes de salut visual en el futur? Aplicant aquests senzills hàbits saludables en la teva vida diària notaràs beneficis a curt, mitjà i llarg termini

Segurament, ja saps que soc Optometrista des de fa molts anys, i tants anys dedicat a aquesta professió ha fet que cada vegada tingui més clar que necessitem donar-li un enfocament més global a la salut visual. No hem de centrar-nos únicament a prescriure unes ulleres o lentilles per a veure bé, referir a l’oftalmòleg perquè detectem una possible patologia ocular, i/o donar una cita per a una nova revisió al cap d’un any.

Que podem fer per cuidar millor la nostra visió:

Hàbits saludables per cuidar la teva visió

1- Si  passes molta estona davant de pantalles digitals hauries de realitzar canvis d’enfocament cada 20-30 minuts aplicant la regla “20/20/20”. Aquesta regla diu que cada 20 minuts que passem veient una pantalla de prop o llegint, hem d’enfocar a més de 20 peus (6 metres) de distància durant 20 segons. Aquest senzill exercici t’ajudarà a cansar-te menys i a relaxar la teva vista, aquesta regla va ser creada per l’oftalmòleg Jeffrey Anshel que també era propietari d’una consultoria que ajudava les empreses a prevenir problemes visuals als seus empleats.

Aplicant aquesta regla tan simple aconseguiràs relaxar tots els músculs que intervenen en la convergència i l’acomodació per a poder enfocar des de lluny. Aquest canvi d’enfocament i de distància t’ajudarà a cansar-te menys i a rendir més fent-ho cada 20 o 30 minuts.

2- Protegeix-te els teus ulls de la llum ultraviolada. Utilitza ulleres de sol. Cada vegada passa més radiació ultraviolada a través de l’atmosfera, i per això és molt important que protegim la nostra pell amb cremes protectores i en el cas dels ulls usem ulleres de sol. Hem de recordar que la radiació és acumulativa, segurament et protegeixes la pell, però és possible que no utilitzis ulleres de sol habitualment. Sempre que estiguem bastant al sol o a l’aire lliure en llocs amb molta llum encara que no faci sol és crucial que facis ús d’ulleres de sol per reduir els riscos de patir cataractes, aparició de problemes en la conjuntiva, etc.

3-Parlarem de diferents tipus de consells com per ajudar-te a protegir els teus ulls dels problemes de l’ús de pantalles digitals i il·luminació Led. Hauríem d’evitar l’ús de pantalles digitals abans de dormir, ja que les pantalles Led d’ordinadors, tauletes, telèfons, smartwatch, etc. emeten llum d’alta potència amb preponderància de la part blava que és la de major energia i la que provoca més enlluernament i fatiga visual.

A més, aquestes llums d’alta potència enganyen al nostre cervell perquè aquest les interpreta com si estiguéssim a plena llum del dia encara que siguin les 11 de la nit. La conseqüència és que si en les hores prèvies a ficar-nos al llit usem pantalles Led, es produirà una inhibició de la producció de melatonina i ens costarà més adormir-nos.

Si volem utilitzar un dispositiu electrònic abans d’anar a dormir, és important utilitzar un que tingui un sistema tipus nightshift. L’empresa Apple, per exemple, a partir d’una hora redueix l’emissió de llum blava de la pantalla. Encara que quan aquest sistema funciona els colors de la pantalla varien lleugerament.

Les tauletes i els telèfons intel·ligents emeten llum d’alta potència directament cap als ulls amb un gran pic de llum blava, això pot generar problemes de fatiga visual, per això si ets un apassionat de la lectura, et recomanem que utilitzis un eReader (Llibre digital). Ja que, aquests dispositius tenen unes característiques que els fan ideals per a llegir moltes hores: primerament la pantalla és de tinta electrònica, per tant, la llum és projectada cap a la pantalla i no cap als nostres ulls i no es produeixen molestos reflexos encara que estiguis llegint a ple sol.

Segons diferents estudis l’exposició a pantalles led digitals emeten molta llum blava, això pot provocar danys irreversibles a la retina i pot avançar uns anys l’aparició de cataractes si no en protegim amb els filtres adequats.

 4- Realitza activitat física periòdicament. És molt beneficiós per tot el cos, i  també pel nostre sistema visual. Per tant, et recomanaria que tinguis un objectiu com a mínim de realitzar 10,000 passos al dia, però la situació ideal seria realitzar un exercici de major intensitat 2 o 3 vegades a la setmana, et farà estar millor tant físicament com mentalment.

5 – Alimentació. Direm poc en aquest post d’alimentació, ja ho tractarem en un proper post, no obstant això ho resumiríem ràpidament: Dieta Mediterrània 

Els menors són el col·lectiu més exposat, ja que reben 3 vegades més de llum que un adult, pel fet que s’utilitzen els dispositius en distàncies més curtes.

L’exposició a les pantalles també pot provocar l’aparició de la Síndrome Visual Informàtic (SVI), que segons l’Associació Americana d’Optometria aquesta síndrome es defineix com el conjunt de problemes oculars i visuals relacionats amb l’ús de dispositius electrònics com l’ordinador, tauletes, etc.

Síndrome Visual Informàtic:

  • Visió borrosa
  • Sequedat ocular
  • Malestar visual
  • Dolor ocular
  • Ulls cansats
  • Picor ocular
  • Visió doble
  • Ulls Vermells
  • Ulls plorosos

Actualment, disposem dels filtres adequats per tenir una bona protecció, aquests filtres estan indicats per aquelles persones que treballen tot el dia davant d’una pantalla o que utilitzen tauletes i telèfons intel·ligents de forma habitual.

Beneficis dels filtres llum blava:

  • Disminueixen els símptomes provocats per la SVI.
  • Absorbeixen la llum nociva que arriba a la retina, que podria augmentar el procés neuro-degeneratiu en el sistema visual.

L’informarem a la nostra òptica a Manresa.