El sistema visual de l’ésser humà està dissenyat per a executar principalment tasques en visió llunyana durant un temps prolongat, i en visió pròxima únicament durant períodes breus.
Per tant, en dur a terme activitats visuals a una distància pròxima s’activen mecanismes d’enfocament (acomodació, miosis i vergències) en els quals estan implicades moltes estructures oculars, la qual cosa provoca una despesa d’energia que pot generar cansament i malestar ocular i inclús sequedat ocular.
Amb el pas dels anys i els nous avanços tecnològics, el nostre estil de vida ha canviat i s’han anat incrementant les activitats dutes a terme en distàncies de visió curta. No només per la necessitat d’utilitzar dispositius electrònics en l’àmbit laboral o educatiu, sinó por un prolongat ús domèstic o d’oci d’aquests dispositius. Aquest fet, afecta a totes les edats, fins i tot als més petits de la casa.
Com a conseqüència, els ulls treballen amb més intensitat davant d’una pantalla que enfront de la pàgina d’un llibre, a causa de factors com la definició dels caràcters, el reduït nivell de contrast, la presència d’enlluernaments i reflexos en el monitor, les distàncies i angles de treball, etc.
Què és Síndrome Visual Informàtic (SVI)?
L’Associació Americana d’Optometria va definir la Síndrome Visual Informàtic (SVI) com “un conjunt de signes i símptomes oculars i visuals relacionats amb l’ús de dispositius electrònics durant un temps prolongat”.
Efectivament, diferents estudis indiquen que aquesta síndrome afecta un alt percentatge (entre el 70-90%) de persones que passen una mitjana de 3 o més hores al dia davant d’una pantalla.
La simptomatologia del SVI?
- Fatiga o cansament visual
- Cefalea o dolor de cap
- Sequedat, picor o coïssor ocular
- Envermelliment ocular o hiperèmia
- Visió borrosa
- Diplopia o visió doble
- Marejos, nàusees o vertigen
- Símptomes múscul-esquelètics (dolor d’esquena, espatlles, coll, nines i mans)
- Fotofòbia
Com podem evitar els efectes de la Síndrome Visual Informàtic?
- Redueix el temps que passes davant de les pantalles
- Assegura’t que tens una bona il·luminació ambiental per tal de reduir els esforços oculars
- Programa descansos dins del teu temps de treball o estudi
- Segueix les recomanacions del teu òptic.
Per més informació pots contactar amb nosaltres.