Què és?

La principal funció de l’iris és regular la quantitat de llum que entra a l’ull, a través de la pupil·la. D’aquesta manera s’aconsegueix un correcte enfocament dels objectes a la retina. Quan la intensitat de llum és elevada, la pupil·la es contrau, reduint així la quantitat de llum que arriba a la retina. I en el cas contrari, quan hi ha poca llum en l’entorn, la pupil·la augmenta de diàmetre permetent el pas de més llum.
L’iris també és l’encarregat de donar color als ulls. El seu color varia en funció de la quantitat de melanina que té: com més melanina, més fosc és l’iris, passant per una gran varietat de colors que van des del gris fins al marró passant pel verd, i amb diverses tonalitats.

El color de l’iris, també ens pot informar d’algunes alteracions o problemes en la visió. Si el color blau de l’iris esdevé més fosc, es pot estar donant acidosis en l’organisme, o bé si l’iris adquireix tonalitats grogoses, pot indicar que hi ha una alteració a la vesícula o al fetge.
Altres canvis de tonalitats poden informar de possibles anèmies o afectacions al pàncrees.

 

Vols saber més sobre què és l’iris o altres curiositats sobre l’ull? Estigues atent al nostre blog i t’ho explicarem tot!