La miopia

La miopia és una condició ocular, pot ser hereditària (moltes vegades apareix entre els sis o els divuit anys) que provoca que els objectes es vegin clars de prop i borrosos de lluny. La seva causa més freqüent és que l’ull és més llarg del normal o la còrnia massa corba, per la qual cosa el raig de llum convergeix abans d’arribar a la retina, i dona pas a una imatge borrosa.

Podem dir que les imatges fossilitzen davant de la retina, i no exactament sobre ella. La miopia pot aparèixer durant l’edat escolar a conseqüència de les tensions visuals i posturals que ha d’afrontar el nen o l’adolescent en l’edat escolar.

La miopia és un dels trastorns oculars més comuns en el món. La prevalença de la miopia és d’aproximadament 30 a 40 % entre els adults a Europa i els Estats Units, i fins a 80 % o més en diversos països de l’est d’Àsia i es creu que per a l’any 2050, la meitat de la població mundial serà Miop.

Causes

Les causes d’una vista borrosa està relacionada amb l’enfocament incorrecte de les imatges. En el cas de la miopia, les raons poden ser dues:

1-Globo ocular massa allargat:

Si l’ull és massa allargat, la imatge no s’enfoca en la retina sinó davant d’ella. La vista es gira borrosa en distàncies llunyanes.

2-Còrnia, cristal·lí o tots dos molt potents:

Quan existeix alteració en cristal·lí i/o en còrnia, genera problemes de refracció que provoquen que la persona que ho pateix percebi imatges borroses que no es troben centrades en la retina.

En el cas de la miopia, això és perquè la potència d’enfocament de l’ull és massa alta provocant que la imatge de l’objecte quedi per davant de la retina i no directament sobre ella, i això causa visió borrosa.

Símptomes de la miopia:

  • Veure-hi malament de lluny
  • Aclucar els ulls
  • Acostar-se massa a la televisió o a l’ ordinador
  • Acostar-se massa als llibres
  • Mals de cap